keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mitä tehdä Tukholmassa?

Ajattelin tehdä tällaisen pienen vinkkipostauksen niille, joita kiinnostaa vierailu Tukholmassa. Listaan paikkoja, jotka ovat oman kokemukseni mukaan tutustumisen arvoisia.
 
Gamla Stan
Tukholman vanha kaupunki sijaitsee aivan keskustassa omalla saarellaan, jolle johtaa monta siltaa. Vanha kaupunki on täynnä vanhoja rakennuksia, mukulakivillä päällystettyjä kapeita kujia sekä pieniä putiikkeja ja ruokapaikkoja. Joulun aikoihin vanhan kaupungin suurtorilla (Stortorget) on ihanan tunnelmalliset joulumarkkinat. Kuvia Gamla Stanista löydän aiemmista postauksistani täältä.
 
Kaknästornet
Kaknäsin televisiotorni sijaitsee hieman sivummalla keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi suoraan bussilla Sergelin torilta. Torni on 155 metriä korkea, ja sieltä on Tukholma parhaat näköalat. Ylhäällä tornissa on hieno näköalakahvila sekä –ravintola. Sisäänpääsy maksaa 50 kruunua. Kuvia täällä.
 

Katarinahissen
Jos haluaa nähdä maisemia korkealta, muttei mennä Kaknästornetiin, suosittelen Slussenin metroaseman tuntumassa sijaitsevaa Katarinahisseniä. Kyseessä on silta, joka on korkealla rakennusten kattojen yläpuolella. Vieressä on Gondolen –niminen näköalaravintola.
 
Vanadislundenin puisto
Tukholman keskustan hieman pohjoispuolella sijaitseva Vanadislundenin puisto on kaunis puistoalue korkean mäen päällä. Hyvä piknik- ja näköalapaikka erityisesti lämpimillä kesäkeleillä! Kannattaa matkustaa metrolla Odenplanin asemalle ja kävellä sieltä muutama kortteli eteenpäin. Kuvia puistosta löytyy täältä.
 
Kungliga Slottet
Suuri kuninkaanlinna koristaa vanhan kaupungin pohjoispuoleista laitaa. Linna on ulkoapäin hieno ja näyttävä rakennus, ja ajoittain ihmisiä päästetään tutustumaan myös sisäpihalle. Alakerrassa turistien on mahdollista tutustua kuninkaan aarrekammioon, jossa säilytetään esimerkiksi kuninkaan vallanmerkkejä (kultainen kruunu, valtikka sekä valtakunnanomena). Sisäänpääsy aarrekammioon on maksullinen. Joka keskiviikko, lauantai ja sunnuntai tiettyyn aikaan linnassa tapahtuu vahdinvaihtoon liittyvä juhlava paraati. Itse en valitettavasti sitä ole päässyt näkemään.
 

Vasamuseet
Djurgårdenin saarella sijaitseva Vasa-museo on suosittu nähtävyys. Siellä säilytetään vuonna 1628 uponnutta historiallisesti ainutlaatuista Vasa-laivaa. Vierailu museossa maksaa aikuiselta 130 kruunua. Kuvia Vasa-museosta löydät täältä.
 
Skansen
Skansen on Djurgårdenissa sijaitseva ulkoilmamuseo sekä eläintarha, josta löytyy tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Sisäänpääsymaksu on 140 kruunua. Postaukseni Skansenista löytyy täältä.
 
Stadsbiblioteket
Jos kirjat, lukeminen sekä arkkitehtuuri kiinnostavat, suosittelen käymään Tukholman kaupunginkirjastossa. Kirjoja löytyy moneen lähtöön, ja erityisesti kirjaston pääsali on tosi hieno. Kirjasto sijaitsee Odengatanin varrella keskustasta hieman pohjoiseen. Lähin metropysäkki on Odenplan.  Kuvia kirjastosta löytyy täältä.
 
Sigtuna
Tukholman vanhimmasta kaupungista löytyy ihania vanhoja rakennuksia, katuja ja pieniä putiikkeja meren rannalla. Kaupunki sijaitsee nin 50 kilometriä Tukholmasta luoteeseen. Postaukseni Sigtunasta löydät täältä.

Ostospaikat keskustassa
Parhaat ostospaikat aivan keskustassa ovat mielestäni Gallerianin ostoskeskus Sergelin torin vieressä sekä vanhasta kaupungista pohjoiseen päin jatkuva Drottninggatan. Kauppoja ja putiikkeja löytyy moneen lähtöön.

Ruokapaikkoja ja kahviloita:
 
Café Fåtöljen sijaitsee Södermalmilla Götgatanilla noin sadan metrin päässä Slussenin metropysäkiltä. Kyseessä on ihana suosittu nojatuolikahvila, josta saa valtavan hyvää ruokaa isoon ja pieneen nälkään. Listalta löytyy esimerkiksi salaatteja, toasteja sekä lämpimiä aterioita. Hinta-laatusuhde on erittäin hyvä. 
 
Vanhan kaupungin etelälaidalla sijaitseva Café Dox on tunnelmallinen kellarikahvila, josta saa erityisen hyviä panineja. Kahvila on täynnä sohvia ja nojatuoleja, ja siellä tunnelma on todellakin ”mysig”.
 
Kaffe- & Chockladkoppen ovat kaksi pientä suloista kahvilaa vanhan kaupungin Suurtorilla. Kahvilat ovat hyvin suosittuja hyvän sijaintinsa sekä erinomaisten kaakaoiden ja leivostensa ansiosta.
 

Vapiano on suosittu italialainen ravintola, joita löytyy eri puolilta Tukholmaa. Asiakkaat saavat sisään tullessa itselleen kortin, johon merkataan kaikki tilatut ruuat ja juomat. Ruokalistalta löytyy erilaisia herkullisia pastoja, pizzoja sekä salaatteja. Paikka on viihtyisä ja ruuat valmistetaan asiakkaan silmien edessä. Tilaukset maksetaan vasta ovella pois lähtiessä. Erityisesti viikonloppuisin paikka on täynnä ihmisiä.

Café Coppola on Gallerianin ostoskeskuksessa sijaitseva viihtyisä kahvila. Valikoimista löytyy makeita ja suolaisia herkkuja sekä myös lämpimiä aterioita. Itse olen juonut paikassa tosi hyvää vaahtokarkkikaakaota! :P
 
Vohveli- ja jäätelöbaarit vanhassa kaupungissa ovat ihania. En muista niiden tarkkaa sijaintia, mutta kyllä ne vastaan tulee, jos Gamla Stania kiertelee. Monesta paikasta saa lämpimiä vohveleita jäätelön ja kastikkeen kera, ja makuvaihtoehtoja on monia. Yhdeltä pääkadulta löytyy myös Ben&Jerry’s jäätelökioski!  
 

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua jollekin Tukholmaan suuntaavalle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)